Blog: Vindt een mystiek fabeldier en hoe deze te creëren in MyArtBook

Introductie

Ik zal een korte introductie van mezelf geven voordat ik begin met de tutorial. Mijn naam is Eva Toorenent (@Evaboneva) en ik ben de vinder en illustrator van rare en prachtige fabeldieren. Ik vind deze vreemde beestjes overal om me heen en ik heb ze mijn hele leven gedocumenteerd. In deze blog laat ik je zien hoe ik het doe. Hopelijk inspireert deze blog je om je eigen nieuwsgierige fabeldieren te vinden.

Sommige van deze monsters die ik vind, lijken erg op de dieren die we in het echte leven tegenkomen, maar er is iets vermengd, anders of gewoon raar. Het is mijn missie geweest om deze afwijkingen op te sporen en ze te illustreren.

Ik neem je mee door het proces van het vinden en ontwikkelen van je ‘monster’illustratie met MyArtBook van Papicolor.

Je fabeldier vinden (materiale en tekenen op locatie)

Materialen

Eerst moeten we een fabeldier vinden. We willen licht reizen en weg kunnen rennen als dat nodig is (sommige fabeldieren zijn niet vriendelijk). Het fijne aan MyArtBook is dat je verschillende soorten papier kunt gebruiken en je kan zelf bepalen hoeveel vellen je wilt meenemen. Ik heb slechts een paar vellen schetspapier meegenomen voor mijn reis. Ik gebruik het 160 grams ultra gladde witte papier voor mijn schets, omdat het licht is en ideaal om te schetsen.

Voor deze blog wil ik in het bos een fabeldier vinden. Ik neem alleen een potlood en een gum mee (het enige dat je echt nodig hebt). De materialen bewaar ik in mijn MyArtBook-etui en deze etui maak ik aan mijn MyArtBook vast. Op deze manier hoef ik mijn eigen zware etui niet mee te nemen. Als ik alle spullen bij elkaar heb, zoek ik een leuke tas en ga op pad. Tijd om enkele fabeldieren te vinden!

Schetsen

Ik ga op zoek naar fabeldieren. Ik kijk zowel om mij heen als dat ik schets op papier. Ongeveer drie pagina’s schetspapier heb ik nodig om eindelijk een mystiek fabeldier te vinden.

Laat je inspireren door het buitenleven, door de verschillende geluiden, geuren en texturen van het bos in je op te nemen. Ik probeer een rustige plek te vinden, waar je bijna geen mensen tegenkomt. Op deze manier laten de fabeldieren zich sneller zien. Als ik er eindelijk één zie, probeer ik het dier zo goed mogelijk vast te leggen (in schets) voordat ik naar huis ga.

Tip! Als je moeite hebt met het vinden van fabeldieren, kijk dan naar oude bomen. Je kunt vaak vreemde wezens zien die zich in de schors verbergen. Hoe ouder de boom, hoe vreemder de wezens.

Je hebt een fabeldier gevonden. Wat nu?

Referenties en inspiratie

Nu je je fabeldier hebt gevonden, is het tijd om wat onderzoek te doen en enkele referentiekaders te vinden. Wat interessant is aan mystieke wezens, is dat ze meestal veel gemeen hebben met echte dieren. Ik vond bijvoorbeeld een magische watervogel tijdens het schetsen. Tijdens het bekijken deze magische watervogel zoek ik naar vergelijkbare dieren die dezelfde eigenschappen hebben als deze magische vogel. Ik kijk naar de textuur, huid, kleur en positie van deze dieren. Meestal maak ik een collage/verzameling van afbeeldingen in Photoshop of Paint. Ook gebruik ik Pinterest en Google-afbeeldingen om mijn fantasiedieren te vinden. Meestal gebruik ik afbeeldingen van dieren uit het echte leven en probeer kunst van anderen alleen als inspiratie te gebruiken.

Meestal maak ik twee verschillende moodboards als ik een fabeldier maak: een inspiratiebord en een referentiebord.

In het inspiratiebord gooi ik graag alles wat ik inspirerend vind, kleurenpallets, bepaalde poses, kunst van kunstenaars die ik bewonder, bepaalde objecten etc. Er zijn niet veel regels bij het maken van een inspiratiebord.

Probeer referenties te gebruiken, maar niet te veel, voeg je eigen stijl en ideeën aan het moodboard toe.

Materialen
Afhankelijk van wat je wilt maken, kun je nu de juiste materialen kiezen. Mijn favoriete papier is de 350 gram mixed media/watercolour (ultrawit) van MyArtBook. Het heeft bijna geen structuur en daar ben ik dol op. Ik maak graag zeer gedetailleerde illustraties en papier zonder enige structuur is hier perfect geschikt voor.
Als tekenmateriaal kies ik voor aquarelverf en aquarelpotloden. Ik ben dol op het papier van MyArtBook omdat ik een ‘droge’ waterverfschilder ben en ik mijn kunst kan maken zonder mijn papier op een oppervlak te plakken (wat je meestal moet doen om het bobbelen van het papier te voorkomen). Je hoeft niets af te plakken vanwege de goede eigenschappen van MyArtBook. MyArtBook is namelijk voorzien van twee elastieken dat alles op de plaats houdt en je kunt de kaft helemaal omslaan.

Lijst van materialen:
-Art.nr. 920501 MyArtbook A4 schetsboek

  • Art.nr. 920704 MyArtbook A4 mixed media/aquarel (ultra wit)
  • Aquarelle potloden (Caran d`ache) Supracolor zacht
  • Aquarelle potloden (Arteza)
  • Waterbrush
  • Verschillende diktes penselen
  • van Gogh aquarelverfset, bijvoorbeeld Art.nr. 20808632.
  • schoon water

Creëer je fabeldier (stap voor stap)

Stap 1
De schets die je op het 160 gram schetspapier hebt gemaakt, moet je overbrengen op 350 gram mixed media/aquarelpapier. Je kunt dit doen door het gewoon opnieuw te schetsen. Ik doe dit meestal niet omdat ik het papier niet te veel wil bewerken. Ik werk zo: scan de schets in, maak het op de juiste maat en projecteer het vanaf mijn computerscherm in een donkere ruimte. In deze fase kun je ook nog wat aanpassingen maken in je schets.
Je kunt ook het transparante papier gebruiken van MyArtBook je schets over te trekken. In dit voorbeeld heb ik de vleugels langer gemaakt en aanpassingen aan de kop gemaakt. MyArtBook is ideaal voor deze methode, omdat je gewoon je vel papier eruit kunt halen om het over te trekken.

Stap 2
Als je de schets op papier hebt gezet, ben je klaar voor stap 2: je eerste laag toevoegen. Voor mijn eerste laag gebruik ik aquarelpotloden. Ik pak de kleuren die ik denk nodig te hebben uit mijn pennenetui. Door vooraf een kleurselectie te maken, werk je veel sneller en kun je je tijdens het tekenen meer op de illustratie concentreren.
Ik voeg dan nog meer kleur aan de tekening toe. Maak je geen zorgen als de kleuren niet precies zijn zoals je van plan bent. Je voegt nog twee lagen toe voordat je een afgewerkt product hebt.

Tip! Bij de eerste laag aquarelpotloden moet je voorzichtig zijn met zwart en wit. Ik probeer de vlakken die ik wit wil houden leeg te laten (dus niet eens met wit aquarelpotlood). Houd al je witte plekken zo schoon mogelijk!
Ik gebruik zwart maar op één plek: de ogen. Als je in je illustratie meer zwart gebruikt, leidt dit vaak tot een smoezelige illustratie. Ik gebruik soms zwart in erg donkere schaduwen, maar ik probeer deze kleur zoveel mogelijk te vermijden. Als je donkere gebieden wilt maken, probeer dan kleuren te gebruiken zoals: donkerpaars, donkergroen, donkerbruin etc.

Stap 3
Nu komt het leuke gedeelte: water toevoegen! Ik gebruik hiervoor een waterbrush, dit is een potlood/penseel gevuld met water. In deze fase van het schilderen hou ik ervan om rommelig te zijn en (gelukkige) ongelukjes te laten gebeuren. De aquarel weet meestal wat hij moet doen (meer dan ik). Wees niet bang om fouten te maken. De fouten blijken achteraf meestal het mooiste deel van de illustratie te zijn. Het leuke van aquarellen is dat je nooit een illustratie kunt hermaken. Wat je maakt is altijd uniek.

Stap 4
Nu is het tijd om je echte watercolourset eruit te halen. In deze fase voeg je meer kleur toe aan je fabeldier. Mijn verfpalet is meestal erg vuil en dat vind ik juist prettig. Een rommelige palet zorgt voor verrassende kleuren. Een van mijn meest gebruikte kleuren is witte waterverf. Met witte waterverf maak ik de kleuren graag zachter. Witte waterverf is ook geweldig om textuur te creëren. Het blijft niet perfect wit en past perfect bij de kleur waarop je de witte waterverf aanbrengt.
Mijn favoriete soort waterverf is van Gogh waterverf. Ik heb deze gekocht bij MisterPaint in Zandvoort (een geweldige kunstwinkel). Ik heb eigenlijk twee aquarelpalets. Een met voorgeselecteerde kleuren en een waarin ik de mijn eigen kleuren heb gekozen. Ik heb de voorgeselecteerde palet een tijdje gebruikt en toen heb ik uitgezocht welke kleuren ik miste en heb deze er zelf bij toegevoegd.

Stap 5
Dit is de laatste stap. Je kunt geweldige details en textuur creëren met alleen waterverf, maar soms is dat voor mij niet genoeg. Dus ik voeg een extra laag aquarelpotlood toe bovenop de reeds gedroogde aquarellaag. Hierdoor kan ik nog meer details toevoegen zoals dunne lijntjes, haren en andere fijne details. Maar zorg ervoor dat het papier helemaal droog is voordat je dit doet, want aquarelpotloden zijn geen grote fan van nat papier.

Je fabeldier is compleet!
Nu is je fabeldier klaar. Als je je kunstwerk wilt inlijsten, kun het werk uit MyArtBook halen en op de perforatielijn van het papier knippen of voorzichtig scheuren. Doe het kunstwerk in een mooie lijst en hang hem aan de muur. Behalve dat MyArtBook een prachtig schetsboek is, kun je MyArtBook ook gebruiken om je kunst op te slaan en als portfolio te gebruiken. Daarom gebruik ik graag twee MyArtBooks.

Ik hoop je deze blog met plezier hebt gelezen en je inspireert om je eigen mystieke fabeldieren te maken.
Tag me op Instagram (@evaboneva) om me je creaties te laten zien. Ik zou graag zien wat je hebt gemaakt. Hier zijn wat meer monsters en fabeldieren die ik heb gemaakt in MyArtBook om je nog wat meer te inspireren.

Veel Liefs
Eva Toorenent (Evaboneva)